eso | 日本&十六层的容积立方体

2020-05-27 555

mmexport1590219469223.gif

This house has sixteen floors!

它是由日本工作室Tato Architects创始人Yo Shimada设计的,位于大阪附近的Takatsuki市。
It is a building designed by Yo Shimada, founder of the Japanese studio Tato Architects, in the city of Takatsuki, near Osaka.

由Tato Architects建筑事务所设计的房屋位于郊区居民区,在遍布梯田的倾斜土地上,相邻的地面也不平坦。屋顶的对角线取决于建筑物的高度限制,这使得房屋的外观会根据观察点的不同而改变。Shimada解释说:“起初,我们考虑根据位置的条件在层次上使用单独的构图。” 最后,这个想法启发了这个项目的设计,从某种意义上说,它类似于洞穴。从外部看,这所房子是用燃烧过的发黑木材包裹的。
The house created by Tato Architects is located in a suburban residential neighborhood, on sloping land spread across terraced plots and the adjacent ground levels are also uneven. The diagonal line of the roof, decided by the height restrictions of the building, makes the house change its appearance depending on the point from where it is viewed. "At first, we thought about using a separate composition in levels, in response to the conditions of the location," Shimada explains. This idea, finally, was what inspired the design of this project that, in a way, is similar to a cave. Externally, the house is clad in combustion blackened wood.

大厅/The hall
进入后,我们将发现空间的奥秘:没有楼梯;没有楼梯。取而代之的是,居民走在木块,架子和其他家具上,在不同的楼层之间移动。不平整度用于创建存储空间。在这里,我们可以看到从房屋入口看到的书房。地板的不平整度为690毫米,此尺寸可以很好地适应桌子和架子等家具的高度。水槽下方有存放鞋子和其他物品的空间。
As soon as we enter we will discover the secrets of space: there are no stairs; instead, residents walk on wooden blocks, shelves, and other furniture to move between different levels. And the unevenness is used to create storage spaces. Here we can see the study seen from the entrance of the house. The unevenness of the floor is 690 mm, a measure that adapts well to the height of furniture such as tables and shelves. Under the sink there is space to store shoes and other objects.

螺旋上升/Spiraling up
不同的地板向外盘旋,低矮的高度可以克服,使居民可以轻松地上下移动房屋。一系列三角形和矩形平台在房屋中创建了无数层。与他在宫本市屡获殊荣的房子相反,从入口一眼就能看到整个房子,高木房子的复杂性意味着其许多元素和空间都被“隐藏”了,甚至在我们上楼时也无法想象针对不同的植物。
The different floors spiral outwards and the low height to overcome makes it easy for residents to move up and down the house. A series of triangular and rectangular platforms create the numerous levels in the house. Contrary to his award-winning house in Miyamoto , where the entire house was perceived at a glance from the entrance, the complexity of the Takatsuki house means that many of its elements and spaces are "hidden" and are not even imagined as we go up for the different plants.

相互连接的空间/Interconnected spaces

Tato Architects的创始人Yo Shimada解释说:“不是使用墙壁和不同的楼层将空间清楚地划分为不同的功能,而是通过交错的地板自由地连接和断开一切。”

"Instead of using walls and different floor levels to clearly divide the space into different functions, here everything connects and disconnects freely, through staggered floors," explained the founder of Tato Architects, Yo Shimada.

起居室/The living room
在平面图中,该建筑物为长方形,长9米,深5米半,但其中两个角丢失了。在内部,所有隔板与外墙成45°角。这将设计分为一系列三角形和矩形。
In plan, the building is a rectangle, nine meters long and five and a half meters deep, but two of its corners are missing. Internally, all partitions form 45 ° angles with respect to the exterior walls. This divides the design into a series of triangles and rectangles.


45°角/45 ° angles
Shimada解释说:“通过将45°旋转的对角网格叠加在矩形框架上,我们试图创建一种类似于洞穴的复杂迷宫,并且所有迷宫都在一个小房子内。”
"By superimposing a 45 ° rotated diagonal grid on a rectangular frame, we tried to create a kind of complex maze that was similar to a cave, and all of them inside a small house," Shimada explains.

同一高度处的不同元素/Different elements at the same height
家具的各种元素用于产生水平变化。例如,厨房餐桌距下一层的高度相同。在上面的另一层,桌子也一样。
Various elements of the furniture serve to generate the level changes. For example, the kitchen dining table is at the same height from the next level floor. On another floor above, the desk does the same.

厨房和饭厅/Kitchen and dining room
餐桌上的吊灯也是Tato Architects设计的。
The pendant light on the dining table is also a design by Tato Architects.

厨房和饭厅/Kitchen and dining room.
从饭厅可看到所有起居区。
View of all living areas from the dining room.
开放空间和浮动效果/Open spaces and floating effect
从这个角度,我们可以看出厨房是第一个露台的入口。将不同楼层之间的空间保持开放以创建浮动效果,从而使这些地板可用作可存储对象的书桌和架子。同时,这种设计可以从视觉上强调各个房间之间的关系。
From this angle we distinguish that in the kitchen is the entrance to the first terrace. The spaces between the different floor levels were left open to create a floating effect, allowing the floors to be used as desks and shelves where objects could be stored. At the same time, this design allows to visually emphasize the relationships between various rooms.


第一和第二阶地和浴室。露台将楼梯的两个螺旋形空间连接起来。
The first and second terraces and the bathroom. The terraces connect the two spirals of the staircase in a loop of space
从第二个露台可以看到浴室。
View of the bathroom from the second terrace.

梳妆台区域用黄铜精加工,不使用时可以关闭。

The vanity area is finished in brass and can be closed when not in use.



japan, is built around a 'shelf-staircase'

架子楼梯由通道、架子、桌子和生活空间组成,同时它在结构上独立于整个建筑。这种独立性在视觉上通过插入楼梯和前后楼层之间的缝隙来表达。阳光通过天窗愉快地过滤在这些裂缝的顶部,而当一个人上下楼梯的景色让人想起三维移动穿过森林。在结构的顶部有一个书房,从架子上伸出一张桌子。
the shelf-staircase comprises passages, shelves, a desk, and living space, while it structurally independent from the overall building. this independence is visually expressed through slits inserted between the staircase and the split-level floors in front of and behind it. sunlight filters pleasantly through skylights at the top of these slits, while the views as one goes up and down the stairs are reminiscent of moving three-dimensionally through a forest. at the top of the structure there is a study with a desk that emerges from the shelving.

来自裂缝的柔和的自然光投射出斑驳的图案,就像光线穿过树木照射到结构上,使它成为一个舒适的地方,居民有时会停下来坐在柔软的松木踏步上看书,”fujiwaramuro建筑事务所补充说。“它还有另外一个功能:一个巨大的猫塔,供这家新添的猫咪使用。”

the soft natural light from the slits casts a mottled pattern like light filtering through trees onto the structure, making it a comfortable place where the residents sometimes pause to sit on one of the soft pine treads and read a book,’ adds fujiwaramuro architects. ‘it serves one more function as well: a giant cat tower for the recent feline addition to the family.’



-END-

图片来源自网络




 期精彩推荐 



精装房要去繁化简,软装就要“作”

绿城别墅 | 东方精神 意境 "新中式"

圣堡别墅 | 张扬有度 轻奢于心

澳雅医美 | 奏响魔都“医”与“美”的设计狂想曲






ESO1.jpg





| ABOUT |

eso空间软装设计院创立于2012年

从事各种领域空间的设计机构

精于大平层、独栋/联排/双拼/叠加别墅等私宅空间

在多类型的酒店/民宿、商业空间、办公空间

等跨领域些许建树

兼具国际国内采办能力

致力服务于尊贵精英阶层

提供量身定制高端前沿,贴合私属化舒适生活的尊享空间

公司拥有资深的设计团队

设计师创意表达空间能力非凡且素质严谨自律

公司多个项目获得国内外设计大奖,深得业界好评


| PROJECT |

丁香别墅 银亿领墅别墅 汤臣一品 汤臣湖庭别墅

 西郊庄园别墅永嘉路洋房 复星集团办公楼 VYOGA

上海安缦医疗美容机构   上海澳雅医疗美容机构   

上海瑞欧医疗美容机构

 集味凡间 荷庭餐厅 黄埔素食蒙特梭利幼儿园

 晋商会所  三林港海鲜大酒店  初霖和牛烧肉 徐氏龙虾

 水产码头  蜀城一号老火锅 鸿太极羊蝎子火锅 

太仓国信大厦 武汉洲际酒店会议中心 稻河示范民居会所 

上海宝地广场办公楼 苏州东方之门豪宅项目

 苏州湖滨四季别墅 合肥绿地乔治庄园 

泰州美好上郡样板房 外滩华润九里 星河湾 中凯城市之光 
北京泛海荣郡 世纪滨江花园等。


ESO3.jpg


欢迎关注+













Phone
Mail
Map
wechat